Kobber
 

Sammensætning og egenskaber

Messing er en kobberlegeringer, typisk 60% kobber(Cu) og 40% zink(Zn). Både kobber og zink er grundstoffer som din krop har brug for, og som vi selv optager gennem føden. Den messing jeg bruger er 100% nikkelfri, hvilket er vigtigt selv, hvis du ikke har nikkel allergi. 

Som andre kobberlegeringer, er messing antibakteriel, hvilket betyder at den har en naturlig evne til at slå visse mikroorganismer, så som bakterier, ihjel. Det er kobber der gør messing antibakteriel, og alt afhængig af mængden af kobber i legeringen, samt koncentrationen af bakterier, så vil messing slår bakterier ihjel, fra på få minutter til over flere timer efter kontakt.

Kobbers antibakterielle virkning har været kendt i flere århundrede og blev for første gang bekræftet ved laboratorie forsøg i 1983. Kobber forårsager omfattende skade på bakteriernes membran struktur.

Udvinding

Ligesom andre metaller, så skal kobber og zink udvindes fra jorden. Men i modsætning til guld og sølvmineri, er udvinding og forarbejdelsesprocessen ikke lige så ødelæggende for natur og mennesker. I modsætning til ved guld og sølv, bruges hverken cynanid eller kviksølv til forarbejdningen af kobber, hvilket må siges at være en god ting.

Kobber er et almindigt grundstof, hvilket bevirker at der ingen økonomisk gevindst er for små uautoriseret miner, som er dem der står for hovedparten af den ødelæggende guldmine industri. Hele processen fra bearbejdelse af åren, til forfining, er meget omfattende, da storre mængder åre skal flyttes og forarbejdes.

Idag bliver 90% af messing lavet af genbrugskobber.

Materialet kan til en hver tid pudses op og gøres rent - se Rengøring af smykker

Oxidering 

På lige fod med sølv og andre metaler, reagere kobber med oxygen i luften, hvilket rent praktisk betyder at metallets overflade langsomt mister sin glans.

Udover oxygen, reagerer kobber også med stoffer som f.eks. ammoniak og svovl. Når metallet reagerer, vil der dannes en patina på overfladen, som rent faktisk beskytter metallet mod yderlig korrosion, men som kan få smykkerne til at se matte ud.

Er dine smykker beskidte kan dette smitte af på din hud. Patinaen som smitter af, er på alle måde uskadeligt, og kan let gnides væk med en finger eller en våd klud. Det menes endda at denne afsmitning kan have en positiv effekt på folk med ledgigt, da gigt ofte kobles sammen med en mangel på optagelse af kobber.